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Instructions 

This agreement should be used in conjunction with the Facility Management Standards and Procedures. 

Delete these instructions before finalizing and signing the agreement, as the instructions are for internal 

Red Cross use only. 

 

Immediately before using the facility, use the Facility/Shelter Opening and Closing Inspection form to 

document the date the Red Cross begins using the facility, any existing damage, and any restrictions 

regarding the use of the facility by Red Cross such as restrictions related to parking or areas that are off 

limits. 

 

If you have any questions regarding the Facility Use Agreement, please contact the Disaster Logistics 

Center at 202-303-4099 or DLC@redcross.org. The Facilities associate will either answer your questions 

or contact the Office of General Counsel, as appropriate.  

Follow These Steps to Complete the Facility Use Agreement: 

1. Enter Parties and Facility information. 

2. Review Terms and Conditions with the facility representative. 

a. Paragraph 1 (Use of Facility): The Red Cross and facility representatives both initial each 

purpose for which the Red Cross may use the facility. 

b. Paragraph 4 (Food Services) and paragraph 5 (Custodial Services) can be removed if those 

services are not relevant to the relationship with the facility by deleting the paragraphs in 

Microsoft Word and renumbering the remaining paragraphs or crossing the paragraphs out on a 

printed version and having the facility and Red Cross representatives initial next to the crossed-

out paragraph.  

c. Paragraph 10 (Reimbursement): The Red Cross and facility representatives both initial all utilities 

that Red Cross will reimburse. Make sure the facility representative understands the terms for 

reimbursement. 

i. Paragraph 10(e) only applies to facilities that are owned by a municipal or state government 

entity. It can be removed if the facility owner is not a municipal or state government entity. If 

this paragraph is removed, also remove this phrase from the Paragraph 10 opening 

statement: “Subject to the conditions in paragraph 10(e) below,” 

d. Paragraph 13 (Term): This paragraph describes the term of the agreement, but it does not 

identify the specific days the Red Cross will use the facility. The dates the Red Cross begins and 

ends its use of the facility are recorded on the Shelter/Facility Opening and Closing Inspection 

form during an operation. 

e. Modifications other than those listed above must be reviewed by the Disaster Logistics 

Center at national headquarters. Send the proposed modifications to DLC@redcross.org. The 

Disaster Logistics Center will engage Risk Management, Office of General Counsel, and the 

Sheltering program as appropriate to provide coordinated input.  

3. Authorized Red Cross and Facility representatives sign and date the agreement. 
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4. If a facility owner requests confirmation of Red Cross insurance coverage, provide them with the link 

to the Downloadable Memorandum of Insurance, which they can review at any time. 

5. File the Facility Use Agreement with all other documentation in the Disaster Requisition Facility File. 

See the Facility Documentation Checklist for file requirements. 

Additional Instructions for Sheltering Facilities 

 Before entering into an agreement to use the facility as a shelter, complete a Shelter Facility 

Survey and ensure the facility meets the Red Cross standards for sheltering facilities. In 

hurricane-prone areas, ensure that the facility meets the criteria outlined in the Standards for 

Selecting Hurricane Evacuation Shelters (ARC 4496). 

 Remove paragraph 9 before presenting this agreement to the partner by deleting the paragraph 

in Microsoft Word and renumbering the remaining paragraphs or crossing the paragraphs out on 

a printed version and having the facility and Red Cross representatives initial next to the crossed-

out paragraph. 

 Attach the Facility Use Agreement to the facility record in the National Shelter System. See the 

Sheltering Standards and Procedures for instructions. 

Additional Instructions for Florida 

 When entering into an agreement with a school district that may be required to open their facility 

as a shelter due to Florida Statutes §252.385(4), add the following paragraph immediately before 

the Term section, and update paragraph numbering: 

o Exception: This agreement does not apply if the school is opened for sheltering during an 

evacuation pursuant to Florida Statutes §252.385(4). 

 

https://intranet.redcross.org/redcross/insurance_form.html
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The American National Red Cross (“Red Cross”), a non-profit corporation chartered by the United States Congress, 

provides services to individuals, families and communities when disasters strike. The disaster relief activities of the 

Red Cross are made possible by the American public who support the Red Cross with generous donations. The 

Red Cross’s disaster services are also supported by facility owners who permit the Red Cross to use their buildings 

as shelters and other service delivery sites for disaster victims. This agreement is between the Red Cross and a 

facility owner (“Owner”) so the Red Cross can use the facility to provide services during a disaster. This agreement 

only applies when Red Cross requests use of the facility and is managing the activity at the facility. 

Parties and Facility 

 

Owner: 

Full Name of Owner City of South Bend 

Address County-City Building, 227 West Jefferson Blvd, South Bend, IN 46601 

24-Hour Point of Contact 

      Name and Title 
      Work Phone 
      Cell Phone 

 

 

Address for Official Notices 
(only if different from 
above address) 

 

 

Red Cross: 
 

Chapter  Name Northwest Indiana Chapter- North Central Territory 

Chapter Address 220 W. Colfax, Suite 510, South Bend, IN 46601 

24-Hour Point of Contact 

      Name and Title 
      Work Phone 
      Cell Phone 

Bekka Keller 

DPS 

574-229-8813 

Address for Official Notices American Red Cross, Disaster Cycle Services Logistics, 8550 Arlington Blvd., Fairfax, 
VA 22031 

  

  

 

Facility:  See attached facility list. 

Insert name and complete street address of building or, if multiple buildings, write “See attached facility list,” and 
attach facility list, including complete street address of each building that is part of this agreement. If the Red Cross 
will use only a portion of a building, then describe the portion of the building that the Red Cross will use. 
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Terms and Conditions 

1. Use of Facility:  Upon request and if feasible, Owner will permit the Red Cross to use and occupy the Facility on 

a temporary basis to conduct emergency, disaster-related activities. The Facility may be used for the following 

purposes (both parties must initial all that apply): 

Facility Purpose  Owner Initials  Red Cross Initials 

Service Center (Operations, Client Services, or Volunteer Intake) 
  

Storage of supplies 
  

Parking of vehicles 
  

Disaster Shelter  
  

 

2. Facility Management:  The Red Cross will designate a Red Cross official to manage the activities at the Facility 
(“Red Cross Manager”). The Owner will designate a Facility Coordinator to coordinate with the Red Cross 
Manager regarding the use of the Facility by the Red Cross.  
 

3. Condition of Facility:   The Facility Coordinator and Red Cross Manager (or designee) will jointly conduct a 
survey of the Facility before it is turned over to the Red Cross. They will use the first page of the Red Cross’s 
Facility/Shelter Opening/Closing Form to record any existing damage or conditions. The Facility Coordinator 
will identify and secure all equipment in the Facility that the Red Cross should not use. The Red Cross will 
exercise reasonable care while using the Facility and will not modify the Facility without the Owner’s express 
written approval. 
 

4. Food Services  (This paragraph applies only when the Facility is used as a shelter or service center.): Upon 
request by the Red Cross, and if such resources are available, the Owner will make the food service resources 
of the Facility, including food, supplies, equipment and food service workers, available to feed the shelter 
occupants. The Facility Coordinator will designate a Food Service Manager to coordinate meals at the direction 
of and in cooperation with the Red Cross Manager. The Food Service Manager will establish a feeding 
schedule and supervise meal planning and preparation. The Food Service Manager and Red Cross Manager 
will jointly conduct a pre-occupancy inventory of the food and food service supplies before the Facility is turned 
over to the Red Cross. When the Red Cross vacates the Facility, the Red Cross Manager and Facility 
Coordinator or Food Service Manager will conduct a post-occupancy inventory of the food and supplies used 
during the Red Cross’s activities at the Facility. 
 

5. Custodial Services (This paragraph applies only when the Facility is used as a shelter or service center.): Upon 
request of the Red Cross and if such resources are available, the Owner will make its custodial resources, 
including supplies and workers, available to provide cleaning and sanitation services at the Facility. The Facility 
Coordinator will designate a Facility Custodian to coordinate the these services at the direction of and in 
cooperation with the Red Cross Manager.  
 

6. Security/Safety:  In coordination with the Facility Coordinator, the Red Cross Manager, as he or she deems 
necessary and appropriate, will coordinate with law enforcement regarding any security and safety issues at the 
Facility.  
 

7. Signage and Publicity:  The Red Cross may post signs identifying the Facility as a site of Red Cross operations 
in locations approved by the Facility Coordinator. The Red Cross will remove such signs when the Red Cross 
concludes its activities at the Facility. The Owner will not issue press releases or other publicity concerning the 
Red Cross’s activities at the Facility without the written consent of the Red Cross Manager. The Owner will 
refer all media questions about the Red Cross activities to the Red Cross Manager. 
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8. Closing the Facility:  The Red Cross will notify the Owner or Facility Coordinator of the date when the Red 
Cross will vacate the Facility. Before the Red Cross vacates the Facility, the Red Cross Manager and Facility 
Coordinator will jointly conduct a post-occupancy inspection, using the second page of the Shelter/Facility 
Opening/Closing Form, to record any damage or conditions.     
 

9. Reimbursement:  Subject to the conditions in paragraph 10(e) below, the Red Cross will reimburse the Owner 
for the following: 

 
a. Damage to the Facility or other property of Owner, reasonable wear and tear excepted, resulting 

from the operations of the Red Cross. Reimbursement for facility damage will be based on 
replacement at actual cash value. The Red Cross, in consultation with the Owner, will select from 
bids from at least three reputable contractors. The Red Cross is not responsible for storm damage 
or other damage caused by the disaster. 

 
b. Reasonable costs associated with custodial and food service personnel and supplies which would 

not have been incurred but for the Red Cross’s use of the Facility. The Red Cross will reimburse at 
per-hour, straight-time rate for wages actually incurred but will not reimburse for (i) overtime or (ii) 
costs of salaried staff. 

 
c. Reasonable, actual, out-of-pocket costs for the utilities indicated below, to the extent that such 

costs would not have been incurred but for the Red Cross’s use of the Facility. (Both parties must 
initial all utilities that may be reimbursed by the Red Cross): 

   

 Owner Initials Red Cross Initials 

Water   

Gas   

Electricity   

Waste Disposal   

 

 

d. The Owner will submit any request for reimbursement to the Red Cross within 60 days after the 

occupancy of the Red Cross ends. Any request for reimbursement must be accompanied by 

supporting invoices. Any request for reimbursement for personnel costs must be accompanied by a 

list of the personnel with the dates and hours worked. 

e. If the disaster is a Federally-declared disaster and Owner is a municipal or state government entity, 

then the Owner will work with appropriate emergency management agencies to seek cost 

reimbursement through the Federal Emergency Management Agency’s program for administering 

Public Assistance Category B under the Robert T. Stafford Act. The Red Cross is not obligated to 

reimburse the Owner for costs covered by Public Assistance Category B. 

 

10. Insurance:  The Red Cross shall carry insurance coverage in the amounts of at least $1,000,000 per 

occurrence for Commercial General Liability and Automobile Liability. The Red Cross shall also carry Workers’ 

Compensation coverage with statutory limits for the jurisdiction within which the facility is located and 

$1,000,000 in Employers’ Liability. 

 

11. Indemnification:  The Red Cross shall defend, hold harmless, and indemnify Owner against any legal liability, 

including reasonable attorney fees, in respect to claims for bodily injury, death, and property damage arising 

from the negligence of the Red Cross during the use of the Facility. 

 

12. Term: The term of this agreement begins on the date of the last signature below and ends 30 days after written 

notice by either party. 
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City of South Bend, Indiana    The American National Red Cross 

________________________                 __________________________________ 

Owner (Legal Name)      (Legal Name) 

 

____________________________________  __________________________________ 

By (Signature)       By (Signature) 

 

____________________________________  __________________________________ 

Name (Printed)       Name (Printed) 

 

____________________________________  __________________________________ 

Title        Title 

 

____________________________________  __________________________________ 

Date        Date 


